11 начина да учиш
нови думи на английски
Споделяме ти методи и ресурси за бързо и интересно запомняне на нови думи.
1. Учи думата в контекст
Не опитвай да запомниш думата без контекст. Най-добре вместо да учиш самата дума, да учиш фраза или изречение с нея. По този начин ще запомниш и в какви ситуации се използва.
2. Напиши 5 изречения с новата дума
Напиши 5 различни изречения с новата дума. Черпи вдъхновение от sentence.yourdictionary.com. Но не копирай изречения, а измисли свои!
3. Учи диалози наизуст
Ако сега започваш да учиш английски, учи наизуст кратки диалози от своя учебник. Този способ отнема време, но ще ти помогне да започнеш да говориш по-лесно и да се сещаш за думите по-бързо.
4. Не учи това, което не ти трябва
Ако четеш текст, в който има много непознати думи, действай избирателно и не опитвай да запомниш всички. Избирай само тези думи, които мислиш, че ще използваш по-често. Ако си начинаещ, потърси в интернет списъци с най-употребяваните думи в английския език и научи първо тях.
5. Чети много
Ако нямаш необходимост да научиш много думи наведнъж, а просто искаш да увеличаваш речника си постепенно, чети много - книги, списания, статии.
6. Слушай и повтаряй
Ако учиш по аудиоучебник, повтаряй едно и също по няколко пъти. Ако не разполагаш с такъв, можеш да прослушаш произношението на всяка дума на сайта forvo.com.
7. Напиши есе
Креативното писане е отличен начин да практикуваш наученото. Напиши есе, и използвай в него колкото може повече нови думи. Можеш да пишеш на сайта Lang-8.com и текста ти ще бъде проверен от носител на езика.
8. Пробвай интервално повтаряне
Това е техника на запомняне, при която се изисква да повтаряш наученото през определени интервали от време, които се увеличават постоянно. Има различни програми за този метод, като например Anki.
9. Направи флеш-картички
Пробвай приложението Quizlet. Там можеш да направиш списък от новите думи и да тестваш себе си по различни начини.
10. Групирай думи
Когато запомняш дума, можеш да научиш и нейните синоними и антоними. Ако си научил как да кажеш "добър", научи и как да кажеш "лош". Също така, можеш да учиш и еднокоренни думи - например, глагол и прилагателно, образувани от съществително.
11. Чети списъка
От време на време препрочитай списъка си с нови думи. Достатъчно е да го прочетеш 1-2 пъти преди лягане. По този начин малко по малко ще запомниш всички думи.
Искаш ли още полезни съвети?
Участвай в нашия онлайн курс Ултиматум!
За 30 кратки онлайн-урока ще научиш граматика, ще потренираш наученото в 30 креативни домашни, и ще получиш мнозина съвети и полезни ресурси за подобряване на слушане, говорене и писане!

>>> Запиши се сега с отстъпка за ранна регистрация <<<